Рецензія на фільм Микити Михалкова «Стомлені сонцем» – Рецензії

Я хочу розповісти про фільм режисера Н. С. Михалкова «Стомлені сонцем». Фільм оповідає про той важкий період у житті нашої країни, коли органами держбезпеки знищувалися кращі воєначальники Червоної Армії

Зрозуміло, що мова йде про тридцяті роки, тобто про період сталінських репресій. Драма картини полягає в протиборстві неабияких характерів: комбрига, на прізвище Котів, якого талановито грає Н. Михалков, і офіцера КДБ у виконанні прекрасного актора О. Меньшикова.

У фільмі психологічно яскраво використане сполучення мирного сонячного літнього дня з наростаючим наближенням лиха. Безтурботність членів родини комбрига, з одного боку, і внутрішня напруженість головних протиборчих героїв – з іншої, робить величезний емоційний вплив на глядача. Н. Михалков тонко передав поступову зміну психологічного стану впевненого в собі великого воєначальника на початку картини аж до приниженого, надламаного, безправного ув’язненого наприкінці фільму

Талановито грав О. Меньшиков негативного героя Митю, цинічного, але не позбавленої чарівності, із захватом провідну гру обману, не замислюючись ні на секунду про сумну долю чарівної маленької дочки комбрига Наді, що так безпосередньо зіграла дочка Н. Михалкова. Дівчинка з дитячою довірливістю й цікавістю тягнеться до незнайомого гостя, що так зненацька появились у їх великому й щасливому будинку

У них зав’язуються теплі дружні відносини, але не єдиної краплі жалості або каяття не виникає в душі цієї жорстокої, холоднокровного людини після всього вчиненого їм зла. Фільм прекрасно деталізований. Зустрічаються сцени, які з першого погляду не вписуються в композицію картини. Але, як мені здається, ці деталі повніше розкривають образи головних героїв фільму

Конкретний приклад – безглузда історія з водієм вантажівки, що перевозили меблі. Тут добре проявляються основні риси характеру Мити – підозрілість, жорстокість, ощадливість

Фільм не насичений більшою кількістю подій, але тримає глядача в напрузі протягом усього екранного часу й змушує людини ще раз переосмислити страшний сталінський період у житті нашої країни

Напишіть відгук